Dit is de eerste les van de cursus HTML van Webdesign. Nu nog niet veel, geen achtergronden en geen links, maar dat komt later nog. HTML is een code die gebruikt wordt om webpagina's te maken. Natuurlijk kun je allerlei programma's gebruiken als Frontpage of Dreamweaver, maar om echt mooie pagina's te maken, die door iedere browser gelezen kunnen worden is kennis van HTML nodig. Ik vind het bijvoorbeeld erg hinderlijk als ik met mijn Firefox browser deze mededeling krijg: Deze pagina is het best te zien met Internet Explorer 5.0 of hoger. Dit was mijn eerste HTML-les. Hieronder volgt les 2. Ik heb alleen om het onderscheid te maken de font tag toegevoegd, met times new roman en de kleur zwart.

Mijn gezinnetje en mijn werk

Mijn naam is Monique. Mijn bouwjaar is 1966. Sinds 1994 ben ik moeder van een ontzettend lieve dochter: Marjolein. Zij is slim, creatief en lief. Zij zit op scouting en op ballet. Ze heeft zelf al drie websites. Twee websites heeft ze gemaakt bij Kennisnet en die gaan over de televisieserie Winx en haar andere website gaat over  Manga. Op de laatste website laat ze ook haar eigen tekeningen zien. Verder heeft Marjolein een psp-les geschreven en is het de bedoeling dat ze nog meer lessen gaat schrijven. Die lessen wil ze publiceren via de website van Yahoo, omdat ze nog geen HTML kent, moet ik haar daarbij helpen. Daarnaast hebben we ook een poes: Simba. Simba is de naam die we haar gegeven hebben, maar ze luistert naar de naam Poekie. Vorig jaar ontdekten we Simba die toen hooguit 4 weken was, samen met haar moeder, bij ons in de buurt waar wat kleine rioolbuizen lagen en waar ze zich in verstopt hadden.. Simba was heel bang en wilde niets van mensen weten ondanks dat wij haar eten gaven. In september hebben we besloten om Simba in huis te nemen. Simba is nog steeds heel erg bang, maar laat zich door ons wel aanhalen en komt soms op schoot zitten. Ook is ze erg bang voor harde en vreemde geluiden. Ze is soms erg ondeugend, want ze mag niet boven komen, maar probeert toch steeds om de deur naar de trap te openen, zodat ze naar boven kan. Verder is ze erg speels en wild. Ik verwacht niet dat haar wildheid zal verdwijnen. Ten slotte is ze de eerste weken van haar weken alleen maar in contact geweest met haar moeder. Voor wat betreft mijzelf: ik werk full-time als archiefmedewerkster voor een gemeente. Op zich is het erg leuk werk, maar ik hoop toch dat ik toestemming krijg om te gaan studeren. Als ik hiermee klaar ben dan wil ik een eigen bedrijf beginnen, om bedrijven en overheidsorganisaties te adviseren op het gebied van de informatiehuishouding. Vooral in deze tijd van toenemende digitalisering is het belangrijk dat mensen hier verstand van hebben. Informatie moet namelijk terug te vinden zijn. Het terugvinden van informatie is op een gewone computer al moeilijk voor veel mensen. Vergelijk dit maar eens met een server van een groot bedrijf, waar diverse medewerkers hun informatie plaatsen en waar sommige informatie teruggevonden moet worden door alle medewerkers die hiervoor bevoegd zijn. Dit zijn nu ongeveer vijftien regels tekst en zo achter elkaar geplaatst ziet het er natuurlijk niet uit. Lay-out is belangrijk en bevordert de overzichtelijkheid. Daarom begin ik nu met een nieuwe alinea. Hiervoor gebruik je de p-tags. En dan ziet het er zo uit:

Kijk nu ben ik een nieuwe alinea begonnen. Het is wel moeilijk om 20 regels te maken die over je zelf gaan. We gaan dus vrolijk verder. Als archiefmedewerkster ben ik verantwoordelijk voor de juiste archivering en het terugvinden van de bouw- en milieuvergunningen die door onze gemeente worden uitgegeven of de milieuvergunningen, die wij ter inzage moeten leggen van de provincie, het waterschap of Rijkswaterstaat. Bouwvergunningen en milieuvergunningen worden altijd bewaard, omdat zij historische gegevens bevatten. Het is dus van belang dat dit onder de juiste condities gebeurd. Een aantal wetten zijn dan ook belangrijk voor archiefmedewerkers en dat zijn: (en hier zou ik het beste een opsomming van kunnen maken, maar dat vraagt de les niet, dus gebruik ik hier de blockquotetags en maak ik gebruik van de br-tag) en dan krijg je dus dit effect :

Belangrijke wetten:
De Archiefwet 1995
Wet Openbaarheid van Bestuur
Algemene Wet Bestuursrecht
Wet Bescherming Persoonsgegevens

Daarnaast zijn Europese Richtlijnen en allerlei kennis van voorschriften ook belangrijk.
Bovenstaande tekst is vetgedrukt en deze tekst is schuingedrukt

Hier maak ik gebruik van de pre-tag. Zoals   je       kunt zien geeft dit een ander lettertype. 
Ook kun je spelen met spa t i e s. Dit is wel leuk als je iets echt goed wil schikken.
Maar heeft als nadeel dat je het lettertype niet kunt instellen.
Ik verwacht dat ik deze tag weinig zal gebruiken.
Tot slot moet ik ook nog een andere kleur en lettertype gebruiken. In dit stukje zal ik nog vertellen, waarom ik de html-lessen volg en waar mijn website over gaat. Ik ga dit met behulp van het font Georgia doen, de rest is met het font Comic Sans MS gemaakt. Dit vind ik persoonlijk een van de mooiste en duidelijk leesbare lettertypes.

Ik ben begonnen met de cursus HTML, omdat ik graag de cursus Webdesign/CSS wil volgen. En het volgen van de HTML cursus is een vereiste hiervoor. Op zich ken ik wel redelijk wat van HTML, maar er zijn altijd zaken die je kunt bijleren. Mijn website zal vooral gaan over zaken die mij  interesseren en waarvan ik hoop dat andere mensen hier ook interesse voor op kunnen brengen. Ook wil ik enkele handige programma's bespreken, vooral op het gebied van Open Source en Freeware.

Ik geloof dat dit het wel zo'n beetje was en dat ik alle opdrachten verwerkt heb.


Valid XHTML 1.0 Transitional


Home Mail Back Sitemap Next